Batik boyama (bir diğer ismiyle Tiedye) 80’li ve 90’lı yıllarda popüler olan geçmişi geleneksel Japon sanatı Shibori’ye kadar giden bir boyama tekniğidir. Kıyafetlere ve kumaş ev eşyalarına uygulanan bu teknik karşımıza en çok tişörtlerde çıkar.
Farklı desen ve renk kombinasyonlarına sahip batik tişörtler tekstil markaları tarafından satıldığı gibi basit malzemeler kullanılarak evde de yapılabilirler. Aşağıdaki basit yönergeleri takip ederek siz de yarım saat gibi kısa bir süre içerisinde kendi orijinal tasarımınıza sahip olabilir, yıkama ve kurulamanın ardından tişörtünüzü kullanmaya başlayabilirsiniz.
Batik tişört yapmak için gerekli malzemeler
Beyaz tişört
Batik boyası
Boyama şişesi
Paket lastiği
Fiske kumaş boyası sabitleyici
Batik tişört üzerindeki desenleri oluşturmak için birçok teknik bulunuyor. Tişörtü katlayabilir, dürüm haline getirebilir, sarmal yapabilir, kırıştırabilir veya rastgele buruşturabilirsiniz. Bu yöntemlerin her biri kumaş üzerinde farklı motiflerin ortaya çıkmasını sağlarlar. Deneme yaparak sonuçları önceden kestirecek ustalığa sahip olursunuz.
Paket lastik, en çok kullanılan yardımcı malzemelerin başında gelir. Kumaşı gelişi güzel veya simetrik şekilde bantla sıkıştırarak desen oluşturabilirsiniz. Farklı sonuçlar için sopa, hasır ip, boncuk gibi başka materyaller de kullanılabilir.
Şekil verme işlemi bittikten sonra bir kabın içinde ılık suda çözelttiğiniz batik boyasını kumaş üzerine uygulamaya başlayabilirsiniz. Boyama şişesi yardımıyla kumaşın üzerinde dilediğiniz şekilde desenler ortaya çıkabilirsiniz.
Boyama işlemi bittikten sonra kumaşa Fiske kumaş boyası sabitleyici uygulayarak rengin akmamasını ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
En kolay batik tişört yapma tekniği
Beyaz tişörtünüzü rastgele buruşturun ve bir top haline getirin. İstediğiniz sayıda lastik paket bantını yine gelişi güzel şekilde kumaşın üzerine geçirin. Bant sayısı arttıkça daha ilginç desenler de ortaya çıkacaktır. Boyama şişesine doldurduğunuz boyayı tişörtün üzerine dilediğiniz şekillerde sıkın. Tek renk kullanabileceğiniz gibi birbiriyle uyumlu birden fazla rengi de tercih edebilirsiniz. Boyama işlemi bittikten sonra tişörtü durulama suyu berraklaşana kadar lavaboda ılık suyla yıkayın ve ardından lastik bantları çıkarıp kurumaya bırakın.